lördag 21 februari 2009

Fredagsmys med poker å poppcorn.

I gårkväll så var vi bara hemma och tittade på tv.
Killarna myste med poppcorn och tittade på poker. I dag så blir det gamla stan, där det ska vara en massa aktiviteter, bl. parisehjul, iskana, uppträdande, stoooort fyrvärkeri, häst å vagn tur, världsstjäror i konståkning ska ha visning, mm mm mm. Sedan hoppas jag på något mysigt cafe.
Senare i kväll blir det nog poker, om vi orkar.

Snart kommer vårt första besök från kära gamla Svedala.Och därför skulle vi vilja ge några viktiga tips för er vistelse här.

Räkna med skatten
Det här kanske låter som det tråkigaste tipset, men det är faktiskt det mest användbara. I Canada är aldrig skatten "inbakad" i priset på varor, utan man måste alltid räkna in det själv. Först är det en s.k. provincial tax på 7,5% och sedan en s.k. federal tax på 5%, vilket ger en total skatt på straxt under 13%. Det kan vara ganska irriterande innan man får in det i hjärnan, speciellt när man köper lite dyrare grejer. Mest irriterande är det nog ändå när man går ner till kiosken för att köpa vatten med jämna småmynt utan en tanke på skatten. Då får man snällt gå hem igen med sina cents skramlande i fickan.

Herr Gårman
Alla övergångsställen i Montréal har inte en egen herr Gårman, men det betyder inte att fotgängare får gå över vägen på eget initiativ. Icke. Istället måste man rätta sig efter bilarnas trafikljus och det gäller även på småvägar där det inte finns en enda bil i närheten. Gör man inte det finns stor chans att farbror polisen kommer och skriver en liten trafikbot. Skulle ni finna er i en sådan situation är Jons(en kompis till Pontus)bästa tips att prata med grov svensk dialekt och säga att ni är turister. Det har funkat för honom!

Shopping Montréal
Det finns, utan tvekan, väldigt mycket shopping i den här staden. Det som kanske är mest utmärkande är de underjordiska shoppingområdena i downtown. Där kan man shoppa utan att behöva se dagsljuset eller känna den bitande kylan. Tydligen så är den underjordiska staden, som den också kallas, den största i världen med sina 12 kvadratkilometer. Orkar man kan man gå i alla tunnlar (32 km) så kan man ta tunnelbana till någon av de 7 stationerna som ligger runt om. Själv är jag lite rädd för att aldrig hitta ut igen om jag går in.

Ekorrar, ekorrar så långt ögat når
Montréal är hemort till 95% av Canadas ekorrar. Ok, nu kanske jag överdriver men det kan inte vara långt ifrån. Ekorrarna är verkligen överallt - i parker, på staketen, på trottoarerna - helt enkelt där det finns mat och människor. De är dessutom väldigt tama och kommer fram till den som går för sakta för att se om personen har mat (eller kanske om personen går att äta?). Om inte annat hjälper ekorrarna oss att urskilja turisterna från de äkta montreal:arna. Turisterna är de som står och fotar och matar ekorrarna medan innevånarna är de som fnyser åt dem och går förbi. Alla tycker ekorrarna är jättesöta, men jag är lite mer skeptisk. Är de inte bara lite större råttor med en snyggare outfit?


Vi var också turister en gång i tiden...

Det finns utan tvekan mycket intressant att säga om Montréal, men tror det här får räcka för idag. Välkomna till vår nya hemstad!

Viktoria

Emma det är ingen som vet, bara du å jag.

Inga kommentarer: