fredag 31 augusti 2012

lekparken i går


Farside.

I dag åkte Pontus med sina Farsidekillar till Stockholm för nya äventyr å jag har inte hört någonting ifrån honom så jag antar att allt är prima liv där nere.
I dag har vi varit i stallet, lunch på Ikea , handlat byxor till Agnes, handlat mat innan Agnes åkte till Peter igen, riktigt mysigt att få vara med barnen idag.
På eftermiddagen åkte vi sedan ut till Kovland å hälsade på momme, moffa var borta då brossan hade bjudit ut moffa å Pontus (som han tyvärr missade nu då) på spa å middag och hockey på kvällen å vad som händer efter den vet jag inte ännu, men jag lär väl få höra i morgon då dom kommer hit.
Nu har jag precis sövt Felix å ska gå ner för att titta på film å äta godis med Axel.
I morgon blir det hockey för mig å Anette hela dagen , kul kul.


Här är en av Anettes fina pojkar , Micke när han tar sutdenten. Jäkla fiiiiiinunge.

torsdag 30 augusti 2012

Längtar tillbaka till livet i Kanada.


köpa köpa köpa.....

I går var vi å handlade en ny barnbilstol till Felix 3000kr puh..... det är dyrt att ligga på topp, men han behövde verkligen en större nu så det måste ju bli förr eller senare. Var även å handlade lite nya kläder då han växer så det knakar hela tiden.
Vi var även å tittade på lite overaller till Axel då även han behöver en ny till vintern eftersom han vuxit så mycket över sommaren. Vi tänkte satsa på en i bättre kvalité detta år , vi fick ju en Didriksson av Melker ifjol å den var så bra, å nu när Felix kan få ärva så är det bättre att lägga några hundralappar extra , dessutom är det ju skönt när de inte blir blöta å kalla, å när dom kan leka i dem utan att vara rädda att de ska gå sönder.
Annars så händer det inte mycket , jag är så nära nu att få ryggskott igen så jag måste ta det lite lugnt nu eftersom Pontus ska till Stockholm med Farsidekillarna i helgen, och vi vill ju inte riskera att jag inte kan ta hand om barnen.
Fick även fribiljetter av bror till Hockey i helgen så jag tänkte ta med mig Anette å gå på lördag på två SCA cup matcher. Ska bli spännande. Momme å moffa ska vara barnis , tack tack....utan er blev det ingen hockey.
Nu har jag iaf putsat nästan alla rum på nedervåningen det är bara spelrummet kvar.
Så nästa vecka sätter jag igång med övervåningen , stoooorstädning ska det bli.
Axel å jag håller även på att rensa ut alla småbarnsleksaker nu på hans rum så han får plats med lite nya , det lär ju bli lite nu när han fyller år och till jul.
I dag måste vi ta in alla morötter å tomater när Axel kommer hem ifrån dagis.

onsdag 29 augusti 2012

Viggo betyder faktiskt Kämpe.

Så här skriver Jenny idag.

Värsta farhågan besannades. Viggo måste opereras. :-( Han har en sk växande fraktur och de misstänker en rispa på hinnan under, vilket kan medföra att hinnorna under tittar ut. Så det blir operation i Umeå denna eller nästa vecka. Jag har så ont i magen och känner sån oro så det inte går beskriva. :-(
Jag känner mig även bitter över att det missats på Sundsvalls Sjukhus att informera oss efter röntgen. Att det tog 3(!!!) veckor innan vi kontaktades och frakturen växer hela tiden. Läkaren har varit på semester 4v och den som skulle bevaka hans ärenden har missat Viggo. :-( Tänk om den utdragna tiden har gjort det värre?? Fy fy fy!

Affärslunch


FAAAAAAAAAAAAN!!!!!!

Så här skriver Jenny.
När man äntligen börjat släppa oron efter olyckan och verkligen börjat tro på att allt är bra nu, så tar det 1 sekund så är man tillbaka i traumat igen. Fick svar på Viggos röntgen idag (som gjordes för 3 v sen!!!) och det ser inte riktigt bra ut. Sprickan ser inte ut att ha läkt som den ska utan ser snarare ut som den vidgat sig. Den är så vid så man känner den med fingrarna. :-( Det läkaren nu var orolig för är ifall hjärnhinnan börjat bukta ut och kommer i kläm. Så idag ville de akut göra en datatomografi och jämföra med den som gjordes på Astrid Lindgren. Tyvärr gick det inte att få Viggo att somna idag trots dubbla doser lugnande medicin, så vi måste in i morgon bitti och han ska bli sövd på riktigt. :-( Skulle det visa sig att det är nåt som buktar ut så måste Viggo opereras ganska omgående uppe i Umeå. Fy fy fy!! Kan inte ens tänka tanken att han ska opereras. Det får bara inte vara så! :-( Ush ush ush.

måndag 27 augusti 2012

planterar så rygger går av snart.

I dag har Kicki varit hit å hälsat på lite, och hon är nu så stor att hon spricker snart.
Axel for till momme å moffa på en mysdag , själv var jag å Felix å handlade mat , presenter till Axel .
Axel den lille busen hittade förra påsen med leksaker som jag köpt trots att jag hängt den längst in under trappen och lagt en massa saker ivägen så att det skulle vara svårt att komma fram dit. Så idag så hade jag lagt påsen i tvrummet för jag tänkte slå in dem i morgon då det var meningen att han skulle sova över i Kovland men längtade hem så han fick åka hem igen. Naturligtvis så ser han påsen och med hans lasersyn så ser han ett paket, å när jag säger att han inte får titta på paketen så säger han - Men mamma jag såg ju bara benen på transformersgubben....hrmf han ser allt.
Sedan klagade han på mig att jag inte gömt dem tillräckligt bra.
Felix har nästan tagit sina första krypsteg idag , han står på alla fyra å vinglar så nu är det näääära.
I morgon är det dax för vaccin igen , så vi håller tummarna att han inte får feber igen.
Nu på eftermiddagen å kvällen så har jag planterat, mammas vän Clary hade tagit med sig tre stora fulla kartonger med planter till oss , å jättefina dessutom, så nu är dom i jord efter 4timmar . Puh....
Men bra blir det, Tack snälla snälla C för alla fina växter å saker som jag / vi fått av dig. Du är toppen. Å vi är såååå tacksamma för allt.

söndag 26 augusti 2012

Sundsvalls Open Trot

I går blev det myspys med Tanja på travet, tyvärr så gick det inte så bra för Bell , eller bra gick det väl men det var så hårt motstånd.
Efter ett tag kom Mariann Sundin ut till oss å satt å surrade lite, och lagom till 1miljons loppet gick vi upp till logen de satt i å tittade på loppet därifrån då det var så mycket folk å svårt att se bra nerifrån sedan blev vi kvar där till dagens slut. Blev även bjuden till Marieanns nya stuga i Oktober så nu har jag två saker att se fram emot i höst Diserträffen och stuga med Marianne.
Tack brossan för fribiljetterna , alla vart glada över dem och programmen.
Nu är det ny vecka snart men vi tänker avsluta denna med att titta på en mys film.


fredag 24 augusti 2012

Nu är det dax för fredagsmyyys....

I dag tog jag en dag med barnen, vi startade på Drakborgen vilket båda pojkarna tycket var väldigt skojjigt, efter det blev det Toy´s R´us för att köpa present till Loui som fyller 2år och ska ha kalas i morgon. Middagen inmundigas på Donken , och sedan bar det av till kussen Melker där Axel ska sova i natt.
Maken är på av ikväll å jag vet inte alls när han kommer hem, men i morgon är det min dag/kväll.
l
Här i vimlet ser ni mig i morgon, tjohooooo.....

torsdag 23 augusti 2012

Granrisrökt lax blev det idag.

Å jävligt gott blev det också.....

3 av 17 rum

I dag har jag putsat fönstren o städat i hallen, å det behövdes verkligen. Så nu är kök å matrum å hall klara, nu är det bara resten kvar. Men det får bli till veckan för i morgon ska jag ägna min tid till Axel å Felix. Ev ska jag en sväng till jobbet å hälsa på och så ska jag köra ut Axel vid 17 tiden till kusin Melker för Axel ska få sova över där en natt.
I dag  for vi för att ta det sista utedoppet för året men då hade de stängt för säsongen igår, så vi fick långnäsa.
Och på lördag är det dax för Sundsvalls Open trot å Bell är med på V75 , 150 000kr i första pris.
Huvvaligen vad spännande det ska bli. Ska försöka att få bra plats så jag ser hela loppet.

tisdag 21 augusti 2012

Tisdag.

I dag har jag köpt en köksö å monterat ihop den till köket, det blev bra.
Axel sover hos Agnes inatt. Spännande värre för honom.
Annars ingenting nytt.
Det är så otroligt mycket som ska göras här hemma inför vintern så jag vet inte hur jag ska hinna med allt, fast jag är ju faktiskt hemma å ska vara med barnen , men det är svårt när man inte får så mycket hjälp av resten av familjen. Att min kropp dessutom inte är helt frisk gör ju inte saken bättre.
Att ha Felix är ju ett heltids jobb bara det, att jag sedan ska städa ,handla,  tvätta, laga mat , fixa allt på tomten, och ha Axel , ofta på kvällarna så är jag så trött att jag inte ens orkar duscha ,för då ska ju barnen med också. Tänk att få stå helt ensam i duschen å bara njuta , att kunna måla naglarna å sköta om sig själv, känns som en lyx just nu.
Har tjatat om att vi ska laga sängen som håller på att rasa ihop på min sida nu i veckor , jag är rädd varje gång jag sätter mig i sängen att det ska braka ihop, jag har också bett om att Pontus ska utrota alla jordgetingar som han lovat att göra i veckor , men det händer ingenting.
Vill även hinna med att putsa alla våra fönster som inte har blivit putsade på de två åren vi bott här.
Vi har visserligen ett schema som vi ska följa om vilka sysslor vi har varje dag att göra, men om jag säger så här att det inte är följs särskilt ofta, vi har bestämt att vi ska städa var annan vecka men som det är nu så var det en månad sedan Pontus städade, å då hjälpte jag honom att göra det. Han har klippt gräset 2gånger denna sommar. Han har aldrig rensat , röjt , krattat , planterat , visserligen sådde han lite gräs , men det slutade med att jag fick ta undan allt efter honom när det gått flera veckor.
Jag har målat garaget , städa förråden och garaget. Städat i källaren och kastat en massa.
Tilläggas ska också att jag även brukar få ta med mig barnen när jag ska handla eller uträtta ärenden ofta båda två, å allt det innebär att lyfta ur å i bilen varje gång man ska in på något ställe.
Pontus har badat en gång med Axel på Kubenbadet denna sommar. För mellan olika jobb brukar jag försöka att hinna med barnen lite också.
Det roliga i det hela är att Pontus tycker att det är jobbigt med hus.

måndag 20 augusti 2012

Dagen som sådan.

I dag har jag bara skurat å skurat, hela köket från topp till tå, så nu är det så vitt att man blir bländad när man kommer in i det. Det som saknas nu är ny gardin och ett litet draperi där sopkorgen står.
Vi han faktiskt med lite annat också, vi var på Södermalms skola å lekte en stund, och när Pontus kom hem så grillade vi å myste en liten stund innan jag klippte gräsmattan och nattade lillfisen , som sov hela natten i går natt, så nu håller vi tummarna för att det blir så framöver. Så vi slipper mata honom varje natt.
Kvällen avslutades lika som för säkert majoriteten av Sverige idag, dvs Robinson och Dallans.
Fint par.

söndag 19 augusti 2012

Plötslig spädbarns död.

Felix vänder ju på sig när han sover och igår var vi å handlade sovsäckar som han kan sova i som gör det svårare att snurra runt i , men det första han gjorde igår var ju att snurra runt å lägga sig på magen, det är bara det att jag har fått en sådan nojja över att han ska kvävas å dö när han ligger med huvudet neråt, så vi köpte en kudde som han inte får av örngottet på och som är ganska platt. Dessutom så sa läkaren som behandlade honom sist vi var på sjukhuset att han verkligen inte ska ligga på mage utan uppsyn då de kan dö i plötslig spädbarns död.
Så nu har jag så svårt att koppla av när jag ska sova utan småvaknar lite då å då för att titta till honom. Så i kväll när vi kommer upp för att gå å lägga oss så har han lindat in sitt huvud i snuttefilten som han brukar få när han ska sova FY FAAAN vad det såg läskigt ut att se honom med en vit handduk runt sitt huvud , detta gjorde inte saker bättre för mig å min nojja, så nu kommer han att bli utan sina snuttefiltar , åtminstone kommer de inte att vara så stora , så nu kommer jag att klippa söner dem i morgon så får han små små snuttisar. Det är inte så kul när de är så tidiga och starka som han är. För det är ett evigt passande å oroande att han ska skada sig. De flesta barn har ju just upptäck sina händer vid denna tidpunkt .Men inte Felix han springer i sin gå stol , rullar när han ligger på golvet , dessutom så är det nog inte så långt kvar tills han kommer att krypa. Å då blir det verkligen jobbigt.

GIF

Nu har Axel varit på sin första GIF träning å det gick suuuper bra, 28st barn å alla var med å lyssnade å hade kul. Axel var nöjd och vill dit igen.
Nu bär det av mot nya äventyr, kalas hos Eddie.

lördag 18 augusti 2012

Min sportatlet.

Dagen började med sovmorgon och ett Ikea besök på 5min, följt av bad i Bänkåsviken med bror å fam.
Efter badet åkte jag till Vindhem å hejjade på min make som gick i mål där.
Å jag kan bara säga att jag är så stolt över honom att han även detta år tog sig fram till mål på tiden 1h 58min , visserligen vart han först bakifrån men ändå.
 
Middagen på vinhem var som vanligt superb, själv är jag nu hemma med barnen å Pontus hoppas jag kommer att festa med sina vänner natten lång. Faktum är att jag är rätt nöjd att få gå å lägga mig just nu. Min tid kommer .......kanske redan nästa helg.

fredag 17 augusti 2012

sommar å sol

I dag var vi på Kubenbadet med Fam Sjöholms, efter det for vi hem till oss och hade mysigt på altanen, Pontus bjöd på en helt ny rätt och smak, det blev tallrisgrillad lax med druv/chili salsa å det vart verkligen suupergott, starkt men gott.
Felix hade så kul att han inte ville gå å lägga sig å sova när det var dax, på hela tiden vi var på altanen låg han på sin filt å lekte med barnen, inte ett enda gnäll gjorde han på hela kvällen. Tror att det är första gången som jag ser honom delta med andra barn å verkligen njuta å leka , bara det att han låg på mage så länge är ju otroligt då han brukar bli trött efter ett tag, men så fort jag la honom på rygg vände han sig igen å fortsatte att titta å leka. Och när vi skulle lägga honom så tittade han på dörren och lyssnade på barnen som lekte nere, å grinade tills han somnade. Mammas lilla prupp.

Sedan vill jag även passa på att gratulera min pappa å brorsa som blev tvåa med hästen och fick hela 47 000kr på det, så på tre dagar har hästarna sprungit in 72 000kr helt otroligt. Tjohooooo.....

I morgon blir det nya äventyr då Pontus ska vara med i triatlon efter det blir det middag på Vinhem.
Axel ska vara hos sin kusse Melker å leka ev skulle de åka till deras stuga. Och på söndag är det fotbollslekis och kalas hos Eddie. Å det var den helgen det. Själv hade jag velat hålla på i trädgården å fixat men det får väl bli en annan dag. Tydligen så ska det bli suupervarmt i morgon också.

Om vi har tur så är det icke allergiutslag Axel har.

Nässelutslag hos barn - urtikaria

Nässelutslag, urtikaria, är röda, upphöjda utslag på huden som ger en brännande klåda och som snabbt kan ändra utseende och plats. Utslagen kan bland annat vara en reaktion på allergi eller på infektion.
Nässelutslag beror på att den klådframkallande substansen histamin frisätts i huden. Nässelutslag visar sig som ett eller flera upphöjda utslag som är hudfärgade eller blekröda, ofta med rödare kanter. Utslagen kan variera i form, från små enstaka utslag till stora sammanhängande områden. Det som är typiskt för nässelutslag är att de snabbt kan ändra både utseende och plats och att klådan är brännande. Nässelutslagen lämnar inte några märken efter sig när de försvinner.
Nässelutslag kan uppkomma bara en enda gång eller flera gånger. Det är vanligt att barn får utslag flera gånger. I ovanliga fall kan nässelutslagen vara ett av de första symtomen på en allvarlig allergisk reaktion och hotande allergisk chock, men oftast går besvären över av sig själv.

Allmänt

Nässelutslag kan ha många olika orsaker. De kan till exempel bero på en infektion, överkänslighet mot vissa läkemedel eller viss mat, insektsbett eller kontakt med giftiga ämnen i vissa växter, men i de flesta fall går det inte att hitta någon tydlig orsak till besvären.
Kyla, värme eller tryck kan ibland orsaka nässelutslag. Ibland kommer nässelutslag direkt efter en infektion, men barnet får inte nässelutslag av tvättmedel eller kläder.
Ibland kan barn få lokala nässelutslag vid till exempel hudkontakt med djur, vissa växter eller ett födoämne som barnet är allergisk emot.
Det finns tre huvudgrupper av nässelutslag: allergiska nässelutslag, icke-allergiska nässelutslag och fysikaliska nässelutslag.
Man kan oftast inte själv se och avgöra vilken typ av nässelutslag barnet har. För att veta hur man bäst förebygger och behandlar utslagen, är det därför bra att boka tid på vårdcentralen för att få hjälp att utreda saken.

Allergiska nässelutslag

Vid allergiska nässelutslag handlar det nästan alltid om en allergisk reaktion på något som barnet har ätit eller druckit, som mat eller något läkemedel, eller som barnet fått i sig, som till exempel bi- eller getingstick eller läkemedelgenom spruta. Därför är det ofta ganska lätt att misstänka vilket ämne som utlöst nässelutslagen.
Det är bara vissa födoämnen som brukar orsaka nässelutslag. Det är framför allt ägg och mjölk som kan ge en reaktion hos de yngsta barnen och jordnötter, nötter och skaldjur hos de äldre barnen.
Om man misstänker att barnet har nässelutslag är det viktigt att få reda på om barnet har ätit godis, bakverk och liknande där jordnötter eller nötter kan ha funnits dolda. Det beror på att just jordnötter och nötter ger de flesta och svåraste reaktionerna i skolåren och att allergierna ofta börjar då. Mjölk- eller äggallergi börjar mycket sällan under skolåren. Är mjölk eller ägg orsaken till allergiska nässelutslag hos ett skolbarn är allergin nästan alltid känd sedan tidigare.
Allergiska nässelutslag kan ibland utvecklas till ett svårare sjukdomstillstånd med andningsbesvär och i värsta fall anafylaktisk chock.

Icke-allergiska nässelutslag

Viss mat och en del läkemedel kan ge upphov till nässelutslag utan att det handlar om en allergisk reaktion. Det kan till exempel vara jordgubbar, salicylsyra som finns i många smärtstillande läkemedel och bensoesyra som finns i vissa bär, till exempel lingon. Men oftast hittar man ingen orsak till icke-allergiska nässelutslag. Det gäller också för nässelutslag som finns kvar dagligen under mer än två till tre månader, som då kallas kronisk urtikaria. I sällsynta fall kan viss mat försämra besvären, men de är inte orsak till dem.

Fysikalisk urtikaria

En mer ovanlig typ av nässelutslag orsakas av fysikalisk påverkan som tryck, kyla, kroppsansträngning och ultraviolett ljus.
Vid tryckurtikaria kommer nässelutslagen på platsen som varit utsatt för tryck, till exempel under ett skärp. Om barnet har tryckurtikaria är det bra att undvika åtsittande plagg eller remmar.
Vid köldurtikaria kommer utslagen på hud, oftast i ansiktet och på händerna, som utsätts för kyla, vind och väta. Det beror inte alltid på att huden varit utsatt för särskilt sträng kyla, utan det är själva nedkylningen från en högre temperatur till en lägre som orsakar utslagen. Ibland kommer utslagen först när barnet kommit in efter att ha vistats ute. Utbredningen av utslagen och exponeringen för kyla och blåst gör att diagnosen är ganska lätt att ställa.
Varför vissa personer får köldurtikaria är okänt. Det är inte kopplat till andra allergier.
Besvär av köldurtikaria kan hålla i sig i många år. Därför kan det vara bra att veta hur man minskar risken att få utslagen. Att bada utomhus är en sådan risk, eftersom kroppen då utsätts för nedkylning. Ju större skillnad på luft- och vattentemperatur, desto större risk. Nedkylningen kan också göra att blodtrycket sjunker. I vissa fall kan det leda till svimning. Därför bör barnet bada i grunt vatten om det har köldurtikaria, och vänja kroppen gradvis vid den nya temperaturen.
Vid så kallad kolinergurtikaria får barnet små, starkt kliande nässelutslag i samband med fysisk ansträngning, då det svettas eller duschar varmt.
Solurtikaria är en ovanlig form av nässelutslag där besvären utlöses av solens utravioletta ljus.

Utseende och symtom

Nässelutslag brukar börja plötsligt, som en blixt från klar himmel. Det första tecknet på nässelutslag brukar vara att det kliar, en intensiv och brännande klåda. Många gånger kommer klådan redan innan utslagen syns. För det mesta försvinner utslagen av sig själv inom några dagar, men det är också vanligt att besvären kommer och går under den närmaste veckan.
Det typiska utslaget är olikstora fläckar, mellan en och ett par centimeter i diameter, ljusröda eller vita, upphöjda och med omgivande rodnad. Ett typiskt tecken är att den individuella fläcken försvinner efter högst ett dygn och ersätts av nya på andra ställen. Utslagen brukar sitta både på överkroppen och på armar och ben. I regel klingar besvären av efter ett till tre dygn, ibland upp till ett par veckor, men det finns former som är kroniska. Kroniska nässelutslag brukar vara stillsammare och kan hålla på i många år.
Ibland är nässelutslagen kombinerade med svullna läppar och svullna ögonlock. Det kallas Quinckes ödem.
Vid akuta nässelutslag kan i sällsynta fall en livshotande svår allergisk reaktion, så kallad anafylaxi, uppkomma. Den kan innefatta blodtrycksfall och svullnad i andningsvägarna och astma. I sådana fall rör det sig om ett allergiskt nässelutslag efter till exempel ett bistick eller efter att barnet ätit något som triggat igång reaktionen, till exempel jordnötter.
För att läkaren ska kunna ställa diagnosen nässelutslag, behövs ingen speciell provtagning. Det är det speciella utseendet som är avgörande. Om det inte är allergiska eller fysikaliska nässelutslag är det ofta omöjligt att hitta den utlösande orsaken. Det finns inget allmänt test som kan klarlägga den. Därför är det ofta sjukhistorien som får avgöra om det är en allergisk eller fysikalisk orsak.

Behandling

Vid allergiska nässelutslag, brukar behandlingen bestå av både antihistamin och kortison, i svårare fall också adrenalin som ges i muskeln. Om barnet har allergiska nässelutslag och har antihistamin, allergimedicin, hemma, bör dessa ges.
Har barnet tidigare haft allergiskt nässelutslag är det kanske också utrustat med vattenlösligt kortison (Betapred) och möjligen också adrenalin för injektion i lårmuskeln (EpiPen, AnaPen). Då följer man läkarens ordination om när dessa preparat ska tas.
Om man är säker på att nässelutslagen inte är allergiska är situationen inte lika brådskande som vid allergiska nässelutslag. Barnet kan ha massor med utslag och vara litet svullen på läppar och runt ögonen utan risk för att det händer något allvarligt. Ofta hjälper det om barnet får antihistamin. Besvären brukar klinga av inom ett par dygn, i enstaka fall efter längre tid.
Om man är osäker på vilken typ av nässelutslag barnet har, bör de behandlas som allergiska nässelutslag. Alla fysikaliska nässelutslag behandlas med antihistamin.

Vad kan man göra själv?

Om barnet har mycket besvär med klådan kan receptfria tabletter som innehåller antihistamin lindra. När barnet har fått nässelutslag kan det vara extra känsligt för ämnen som ytterligare kan irritera huden. Den känsligheten kan sitta i någon vecka. Under den tiden kan det vara bra att barnet undviker att äta viss mat, till exempel skaldjur, tonfisk och jordgubbar som kan göra att besvären kommer tillbaka igen.
Om barnet får kraftiga allergiska nässelutslag ska man omgående ta kontakt med läkare.

När ska man söka vård?

Om barnet har mycket besvär med klåda, eller om utslagen efterhand förvärras bör man kontakta vårdcentralen för råd om behandling. Om utslagen inte försvinner inom en vecka bör man också kontakta vårdcentralen.
Om barnet får nässelutslag mer än en gång, eller om man misstänker att barnet är allergiskt kan man kontakta en läkare på vårdcentralen för att få hjälp att utreda orsaken.

Symtom på att man behöver söka vård omedelbart

Om ditt barn får kraftiga speciellt allergiska nässelutslag förenade med svår klåda i hårbotten, ansiktet, händer, fötter, rodnad i ansiktet, domnande läppar och tunga ska man omedelbart söka vård. Detta gäller också vid andnings- och medvetandepåverkan. Ring då 112 för ambulans eller sök snabbt hjälp på sjukhus.

yxi kaxi laxi...

Denna 9kg firre låg vid vår dörr i morse, å glad blev vi för det. Tänk vad bra vi har det. Tack Henrik.
Så ikväll blir det grillad lax, mmmmmmummmmaaaa..... plus en massa i frysen också.
Agnes på fina hästen Elton, en riktig drömhäst. Och en riktig drömflicka.
Så här glad är Felix varje morgon, man blir så glad av honom och livet känns lätt som en plätt.



ligger här å väntar.

Så var det dax igen, klåda klåda klåda nässelutslag på Axel å nu i sängen när han ska lägga sig för att sova. Så nu blev det läkaren igen då vi inte löst ut medicinen som han fick utskrivet igår (hur jävla dum kan man bli som glömmer det?) Så nu kommer han att få sig en dutt där å åka hem igen. Men det känns som hans kropp är jätte känslig just ju och reagerar på det allra minsta.
Stackars lilla prupp.

torsdag 16 augusti 2012

Men vad i helvete.

Nu har det slagit ut på Axel igen efter att han suttit i soffan, så nu blir det stooorstädning av soffan innan vi prövar på nytt.

Killen som flyger fram här i livet.

Ja vad säger man , om han går så fort nu undra hur det är då om några månader, man hinner ju knappt med honom nu, å då är denna gå stol trög att ta sig fram i. Jag kan ju tänka mig att Pontus inte kommer att kunna göra särskilt mycket mera än passa Felix när han börjar att gå på riktigt.
I dag funderade vi faktiskt på att det vore ju bra om det fanns en krockkudde i lära gå stolen, för när han krockar lyfter båda hjulen där bak eftersom han får upp en så hög fart med den. Hehehehehe....Som tur är ju just nu att han inte når allt , men han försöker hela tiden att få tag på saker, och han blir ju bättre å bättre på att fundera ut hur han ska lyckas.

I dag har Axel varit på 6års kalas hos Olle uppe i Indal i deras torp, det blev pannkakstårta, hemmagjord saft , å goda kakor. Och som pricken över i:et så grillades mashmallows innan vi for hem.  Allt enligt beställning av Olle själv, då han hade skrivit upp allt på en lista till sin pappa, såååå gulligt hade han skrivit. Och kalaset deltagare var endast Olle och Axel. Jag är såå stolt över min son som alla säger är så snäll och trevlig , och som har så många vänner. Ett mammahjärta smälter då.

Glömde att berätta om vad Felix gjorde i morse, jooo... jag hörde honom i morse i sin säng där han låg å jollrade å fixade å donade, å när jag tillslut orkar kliva upp för att plocka upp honom då han han pysslat med att ta av örngottet helt å hållet av sin kudde, hrmf......

Sista helgen i September.

Sitter å kollar min kalender och inser att vi har varje helg uppbokad fram till sista september. Visserligen bara med roliga saker men det känns ändå stressande att inte ha någon oplanerad ledig stund på så länge. Efter denna härlig sommar där vi bara tagit dagen som den kommer så vill man lixom fortsätta så. Men det går ju inte alltid eller faktiskt oftast inte alls. Som alla dessa saker tex födelsedagar, resor, träffar där många är inblandade i, fotbollsskola, mm mm


För fyra år sedan såg vi ut så här, det händer mycket på 4 små ynka år.

allergi

I morse satte sig Axel i soffan där Agnes suttit , å då blossade utslagen upp igen, så han är nog ganska känslig då han får utslag av hästar och kläder som man använt hos hästar och saker som kläderna har kommit i kontakt med som man har använt hos hästar.
Fattar inte hur man kan bli så känslig på en gång, ja menar vi har ju alltid hållit på med hästar  och haft hästar å han har du aldrig visat någon reaktion över huvud taget, men så helt plötsligt säger kroppen att nu ska vi reagera på detta ämne och göra livet surt för Axel.

t
Tycker detta är en så härlig bild, alla är glada. 

onsdag 15 augusti 2012

Rida rida ranka....

Uppe med tuppen idag, och efter vi lämnat Axel på dagis så bar det av till stallet för att rida, Agnes hoppade 1,10m med hästen, vilket är jävligt högt men tydligen så har den kapacitet för att hoppa 1,40m.
Vi handlade på vägen hem och efter lunch blev det Kubenbadet igen.
Till middag blev det grillning , det gäller ju att passa på innan hösten är här.
Men på kvällen fick Axel utslag igen, troligtvis av Agnes byxor som han haft när hon pysslade lite med grannens häst för en vecka sedan. Dom busade i soffan så Axel fick väl hästgrunker på sig då. Så det blev att åka till doktorn , som sa att han inte bör utsättas för hästar över huvud taget då det kan eskalera å bli värre. Och att han troligtvis aldrig kommer att tåla hästar.
Så nu har han fått medicin och ska på en utredning där de kan se hur passa mycket han är allergisk mot hästar. Jag tycker att det är så synd att han inte får hålla på med dem då han tycker att det är så roligt, och jag tänker på vilken jävla röta att vi inte köpte en hästgård.
I morgon blir det nya äventyr då vi ska upp till Indal på födelsedagsparty för Axels vän Olle efter dagis.

tisdag 14 augusti 2012

Dagisdag.

I dag var det dax för Axels första dagisdag efter sommarlovet, å det blev verkligen en mjukstart då 12st har slutat på hans avdelning och bara en ny har kommit än så länge, dom kommer eftersom här i höst. Men det var sååå lugnt å skönt när man kom dit i morse.
Själv åkte jag å handlade lite smått å gott, pyjamas och mjukisbyxor till Felix, present till pappsen för att han hjälpte oss med altanen, och en födelsedagspresent till Eddie som fyller 6år.
Sedan blev det bad med alla barnen, å Axel är som en fisk i vattnet vilket Felix också vill vara, benen sprattlar som bara den när han simmar.
Pappas häst vann i dag på Bergsåker , tjohooooo.....25lakan in. GRATTIS!!!!!
Till middag blev det grillning, och fotbollskickning som efterrätt.

Så ä´re.

If you didnt see it with your own eyes or hear it with your own ears, don't invent it with your small mind & share it with your big mouth.

måndag 13 augusti 2012

sommaren kom tillbaka.

När vi kom hem ifrån ridningen så blev det kräfter till middag, och eftersom det var så varmt så avslutade vi eftermiddagen med ett bad på Kubenbadet, t.o.m. Felix badade länge.
Nu har jag nattat Felix å storgrabbarna gick ut å kickade lite boll, Axel har ju fått en ny boll stl. 3 som han ska ha till fotbollsskolan.

Slut på semestern.

I dag är första arbetsdagen för Pontus å jag frågade honom om han tyckte att det kändes jobbigt men det tyckte han inte för han tänker bara att han är ännu ett steg närmare sin pappaledighet, för det är ju bara 4,5 månader kvar nu, vilken känns jättekul men å samtidigt så innebär det ju för mig att jag bara har 4,5månader kvar med Felix, så det gäller att mysa på nu.

I dag har vi varit å ridit med Agnes på Elton , hon ska börja på att rida den hästen 2ggr i veckan, vilket jag tycker ska bli jättekul, å hästen är ju suuuuperfin å duktig på att hoppa. Så vem vet snart så kanske det blir lite tävlingar igen, hoppas.
Det som var mindre bra är att Axel är allergisk mot hästar , har vi fått reda på idag , då hela han blev helt knottrig å klåda i ögonen, så nu måste jag ringa å höra hur man ska göra , om han kan fortsätta att rida men ta tabletter om det blir allt för mycket eller om han ska helt undvika att träffa hästar.
Det vore iaf väldans synd om han inte fick fortsätta då han var så duktig å verkligen gillade att rida å fixa med hästen.

Söndagsmys eller?

I dag har jag verkligen varit effektiv , länge sedan jag kände sådan energi. Jag har hunnit med att måla garaget, städa huset , bytt sängkläder, tvättat, sått gräs, klippt buskar , lekt med barnen, lagat lunch , och nu är jag så trötter att jag går å lägger mig.

lördag 11 augusti 2012

Så var det kväller igen.

Det blev ingen tur till staden idag , utan en tur till Kovland , där fick vi en suuuuuper god middag å mycket mys , så vi blev kvar där ända till kvällen.
Pontus hade haft det jättelyxigt på sin VIP dag på fotbollen.

 Dessutom så blev vi bjuden på VIP biljetter ikväll med på Drakfestivalen , vi är så otroligt lyckligt lottad som får vara med om saker hela tiden. Å det har verkligen varit någonting hela tiden denna sommar , men ikväll , tro det eller ej så orkade jag inte gå ut. Så vi tackade nej.
För i morgon så hade jag tänkt att bli klar med garaget å så måste vi ju ner en sväng på staden å handla fotbollsskor och boll till Axel som ska börja på fotbollslekis , kul kul.Vi måste även handla en present till Eddie som ska ha kalas för sina polare nästa helg.
Lasslo är här just nu så vem vet om Pontus å han  kanske sticker ut en sväng senare.



Måla garaget.

I dag klev jag upp tidigt då jag ville hinna måla garaget innan Pontus ska iväg på fotbollen. Å jag han med allt jag skulle så nu är det endast en strykning kvar på framsidan eftersom det måste torka i 12 timmar innan man kan måla över det igen. å så är det sockeln kvar som ska bli svart. Men det hinner jag med i morgon då det går ganska fort.
I dag vet jag inte annars vad som kommer att hända, ev går vi ner en sväng på staden.

fredag 10 augusti 2012

sista dagen på Pontus semester.

I dag har jag varit å handlat färg till garaget å hunnit måla halva garaget, så det kommer nog att bli klart denna helg. Iaf så är det mitt mål. Känns som rena rama barnleken å måla garaget om man jämför med förra sommaren då vi målade huset.
Axel hjälpte mig också , å han är så duktig , han lyssnade på vad jag ville ha hjälp med å hur han skulle göra å så gjorde han så, å det blev faktiskt bra , han var till stor nytta.
Men annars så har han varit mysig å rolig idag , han hjälper ju oss med Felix hela tiden å passar honom å ger honom leksaker mm mm.
Sedan när jag står ute å målar så ser jag hans huvud runt knuten å så säger han.
- Mamma jag tänkte bara fråga om du vill ha hjälp med någonting?
Helt galet att han tänker på mig om jag vill ha hjälp han är ju faktiskt inte 5år fyllda än.

Sedan så frågade Pontus honom om han hade ätit bra med mat till middag för han tänkte bjuda på en glass, - Jaaa svarar Axel.
-Men då ska jag gå å titta på tallriken å se hur mycket du har ätit , svarar Pontus
Då lipar Axel åt Pontus och försöker att titta på tungan.
- Men vad gör du??? säger Pontus 
Axel svarar - Ar tungan svart nu???
hehehehehe......

Felix är som vanligt snällare än snällast, och idag har han faktiskt tro det eller ej men han har börjat att ta sig framåt i en slags krypande/ ålande ställning. Så nu är det nog inte så långt kvar tills han börjar krypa på riktigt. Tror att han behöver träna upp styrkan i armarna lite till , för han reser sig på armarna , men han orkar inte så länge att stå så.

I morgon så ska Pontus iväg på VIP på Giffarnas match , å för vår del vet jag inte alls vad det blir , kanske går vi ner en sväng på stan. Som vanligt tar vi dagen som den kommer, då blir det mesta ett äventyr.

Date med maken.

Men ååååå... vilken mysig dag å kväll det blev trots regn. Men vi hade ju förberett oss på regn så det gjorde inte så mycket för vår del.
Partiduellen mellan SD och Miljöpartiet blev inställt , vet inte varför. Men vi såg en annan istället mellan KD och Sossarna, men den tyckte jag var väldigt lam å det blev ingen duell utan bara en massa upprepningar.
 Musikkrysset och allsången var ju jättekul och vi klarade hela krysset, tjohoooo.... så nu håller vi tummarna att vi vinner stoooorvinsten.
Dans uppträdandet var ju inte riktigt vår grej men lite kul var det ju iaf.
Kortfilmerna var bra , speciellt Bekännelsen var toppen.
Sedan kom vi ju till Kvällens klart största höjdpunkt Nordiska Kammarorkestern och Loa Falkman.
Oj oj oj oj oj oj.......det var härligt för örat, och det är någonting jag helt klart vill göra om , för det var första gången för mig som jag hör en kammarorkester live.
Efter det var det musikhistoria om alla rockisar som dött vid 27års ålder. Ganska bra faktiskt om man hade kunnat fokusera helt på det å lyssnat.
Och kvällen avslutades med Nordiska Kammarorkestern igen.
Tyvärr så blev det ingen romantisk dans vid åkanten för oss igår. Men kanske nästa år........
Jag fick fika på säng i morse ist av min älskling , å det var ju inte så tokigt det heller.
Lasslo kom ner  på kvällen med å numera har vi stoooora planer på en uppfinning vi tänkt ut och som kommer att göra oss miljonäääärer.....
NÄääääää... helt klart vart den en av de bättre kvällarna ändå denna sommar, myspys.....trots regn.



torsdag 9 augusti 2012

Onsdag.

I går blev det nya äventyr då jag å pojkarna först åkte iväg med mormor och Margot på lite fina affärer och på ett mysigt kafe , jag fick även linfärg och allt som behövs för att måla med den av mamma, ska bli så spännande å se hur det blir och om det är så lättarbetat som dom säger. Burken är iaf suuuperliten och ska räcka till jättemycket vilket är svårt att tro , men vi får se.....
Sedan så blev det hockey för Axel å mig , morfar hade lovat att köra Victor till Ånge på vänskapsmatch mellan Medelpad och Jämtland (TV-pucken) så vi passade på att följa med. Iaf så var det roligt värre och dom riktigt utklassade Jämtarna , det blev 11-1 i slutresultat , å det säger väl allt. Så idag är vi lite trötta då vi inte var hemma förrän midnatt.
k
I kväll bär det av mot nya äventyr då Pontus å jag ska ut på date. Det blir partiduell mellan Miljöpartiet och Sverigedemokraterna , och vi hoppas verkligen att miljöpartiet krossar idioterna i SD.
Efter det så blir det två kortfilmer , mysig middag , och konsert med Loa Falkman och kammarorkestern. Sedan får vi se om kvällen avslutas med en romatisk styrdans vid åkanten.

Visste ni att pro-blem betyder före-lösning?????
Men just nu så känns det inte alls så, å jag har numera gett upp helt å hållet att lösa vissa problem i mitt liv. Å vet ni att det känns faktiskt ganska skönt att komma dit, för mycket energi går åt till saker som jag ändå inte kan ändra på. Så nu ger jag helt sonika faaan i detta  å går vidare.
Tror jag hade svårt med det förut då jag var rädd att missta någonting , men när jag tänker efter så mister jag ingenting som gör mig glad, utan egentligen bara elakhet,mobbing å bekymmer.
Men jag lyder min makes och kloka faders råd. 
- Det är ingen ide att diskutera med vansinne.
 


Tisdag.

Vi tvättade garage så vi kan måla det, och så var Agnes å jag och snusade på Ace Broline. Agnes red på honom med.
Tänk att man kan njuta så bara att få vara i närheten av djur, och att dessutom få se sina barn samtidigt är ju bara balsam för själen.

måndag 6 augusti 2012

Plantera mera så blir de bara flera.

I dag har jag jobbat i trädgården, flyttat buskar å ändrat om lite i slänterna plus att jag rensat lite ogräs när jag som ändå höll på.
Axel stack till Svärisarna och Pontus är nu på middag och Gif match med grabbarna från jobbet.
Så Felix å jag passade på att titta på en film med Anna, jag tyckte att den var spännande men Felix somnade efter 10min av leda.
I morgon tänkte vi tvätta garaget så att jag kan börja måla det någon gång, skulle ju vara kul att det blev klart denna sommar. Tror att det kommer att gå ganska fort att måla det för det är ju bara att rolla , så det torde ju vara klart på ett par dagar när man väl börjat.

söndag 5 augusti 2012

Lomsjön.

Här ser man stugan ifrån vattnet, åååå ... visst är det fint??? med egen sandstrand bara meter utanför stugan. Här är Petter som provar båten efter att Pontus å han lagade den.

Mammas gofisesknos.

Felix flyger fram i gåstolen nu, men få ta på honom strumpor så det inte går så fort, just nu är han ute på eget äventyr under pappas skrivbord. Denna gosse kommer man nog att få se upp med om han är 4månader å är så duktig nu hur ska det då bli om några månader. Å mitt hjärta svämmar över av kärlek.

I går.


lördag 4 augusti 2012

Kickilina.

Nu är det nära , huvvaligen vad tiden går fort....längtar efter lillbebben. Å det gör Axel med för då fyller han år.

Lördagsskojjjjj...

Vem vill åka ifrån Sundsvall , nu när det händer saker å ting hela tiden , vi har ju allt i vår lilla lilla stad, jag älskar denna stad numera å kan inte klaga ett dugg på att det inte finns någonting att göra för det finns numera saker att göra varje dag. Å alla fina uteserveringar å vår fina stadskärna. Jag är helt enkelt så jävla nöjd att bo där jag bor och stolt faktiskt. Trodde aldrig att jag skulle säga det men jag tycker att Sundsvall verkligen har blommat upp.
I dag var vi på stan och Norrporten Arena där dom hade en massa uppträdanden med fina artister för barn å allt var gratis. Vi lunchade där med alla glada vänner.
n
Nu väntar vi på Anneli med sin nya kärlek å alla barnen , för dom ska komma hit å bjuppa oss på mat , å inte vilken mat som helst utan pasta med kokta mussolor, spännande värre. Efter det blir det Plumpspel och ev kommer Hanna å Fredde hit också å spelar med oss.

Tjohoooo......

fredag 3 augusti 2012

Lomsjön tur å retur.

Nu är vi hemma igen efter en superbra mini semester till Petter å Sussis stuga, där vi har ätit gott , fiskat, surrat , varit på loppis mm mm....Dessutom har Felix fått låna en lära gå stol att Teo , å det första han gjorde var att gå iväg i den. Och så fyndade jag en sittryggsäck åt honom så han kan följa med oss om vi ska ut i skogen eller att ha där det inte går att dra vagnen.
Nu är vi trötta å slut efter denna tripp så det blir nog bara en lugn dag resten av dagen.